Hrup v bivalnem okolju: Slovenija – žalitev za banana republike

Ura je 2 ponoči in na postelji se premetavaš iz ene na drugo stran, medtem ko kljub tvojim najboljšim oknom in roletam iz sosednjega lokala v tvoja ušesa nabija hrup, ki mu lokalni gostilniški bedanc in njegovi gostje (zbirka prepotentnih brezobzirnih idiotov in njihovih praznoglavih priležnic) pravijo glasba. Ti zveni poznano?

Kaj naj človek ob tem naredi? Poklicati policijo? Rešitev je začasna, saj če policisti pridejo in ukrepajo, tista brezobzirna zbirka iz prvega odstavka kmalu po njihovem odhodu nadaljuje s svojim početjem. Tako se ti lahko zgodi da celo noč kličeš policijo, spal nisi, na koncu pa če policisti že napišejo prijavo, se ta večinoma nekje na poti izgubi, saj se v tisti hrupni zbirki večinoma najde kdo, ki lahko za to poskrbi osebno ali pa pozna koga, ki lahko uredi takšno malenkost. Sicer pa v nasprotnem primeru zato poskrbi lokalni gostilniški bedanc. In tako iz dneva v dan, iz tedna v teden…. Tukaj bi dodal še to, da če pokličeš lokalno policijsko postajo, se ti lahko zgodi to, da te dežurni enostavno odslovi kot tečnega čudaka (verjetno na račun protiuslug pri gostilniškemu bedancu), zato je edino smiselno klicati na 113, saj se tam vsi klici zabeležijo.

Kaj naj človek naredi? Menda bi morali obstajati zakoni o tem, kako glasno ga lahko nekdo biksa v naselju, da pri tem ni v navskrižju z zakonom? Eureka, res obstaja tak zakon, že vem, reskiraš cca 700-800 EUR in plačaš akreditiranemu podjetju, da izmeri hrup, ki ga med svojim obratovanjem povzrča lokal! Yes! Aha, zbudi se! Naša zakonodaja je napisana tako neumno, da moraš pred merjenjem hrupa o izvajanju meritev gostilniškega bedanca obvestiti, ker drugače na sodišču takšna meritev ne velja – a bomo trikrat ugibali, kako glasna bo glasba tisti večer, ko bo merjenje ob vednosti lastnika lokala potekalo? Nisem pravnik, ampak kdor je napisal tako noro zakonodajo… A so nam zakone pisali gostilničarji? To nam lepo pokaže, kje smo – v normalnih državah imajo lobije farmacevtov, naftarjev, računalničarjev, na sončni strani Alp imamo pa gostilničarje, ki so kot kaže evolucijski vrhunec Homo sapiens Slovenicus.

Kaj naj človek torej naredi? Priznam, tole je precej brezizhodno, začni gnjaviti svojega poslanca. Ali pa……..

Komentiraj